6 Mart 2013 Çarşamba

Düden Şelaleleri

Düden Şelaleleri resimleri, Düden Şelaleleri fotoğrafları, Düden Şelalelerine nasıl gidilir düden şelalesinin uzunluğu


Düden ŞelaleleriAntalya
Fotoğraf: Cüneyt Oğuztüzün


Antalya’nın kıyısını şekillendiren falezler, Konyaaltı ile Lara arasında kalan bölümü denizden yüksek bir konuma getirir. Şehrin içinden geçen birçok akarsu falezlerin üzerinden küçük şelaleler yaparak Akdeniz’in derin mavisiyle buluşur. Bu şelalelerin en büyüğü, Aşağı Düden (Düden 2) Şelalesi 50 metreden gürültüler kopararak Lara’da denize iner.

Aşağı Düden’den 15 kilometre kuzeyde, asıl kaynak olan Düdenbaşı Şelalesi yer alır. Bazı kaynaklarda İskender, Düden 1 veya Yukarı Düden olarak da anılan bu şelale, Antalya merkeze 8 kilometre uzaklıktadır. Geniş bir tül gibi dökülen şelalenin suları, altındaki büyük bir mağarayı saklar. Sık ağaçlar arasında güneş ışıklarıyla oynaşan şelalenin çevresi, her daim nemli havasıyla ünlüdür. Kaya mezarlarına da rastlanan bu bölge geçtiğimiz yıllarda piknik ve mesire yeri olarak düzenlendi.

Düden Şelalesi’nin asıl kaynağı denizle buluşma noktasına varıncaya kadar bir görünüp bir kaybolur, yeryüzüyle saklambaç oynayarak yol alır. Düdenbaşı’ndan 20 kilometre uzaklıktaki Kırkgöz mevkiinden doğan su, Pınarbaşı’ndan gelen gözeyle birleştikten bir süre sonra Bıyıklı Düden’de tekrar yeraltına iner. Daha sonra Varsak yakınlarındaki bir çöküntüde gün ışığına kavuşan akarsu, önce Düdenbaşı’nda, ardından Koyunlar regülatöründe kollara ayrılarak en görkemlisi Aşağı Düden olmak üzere denize dökülen çeşitli şelaleleri oluşturur peş peşe

0 yorum:

Yorum Gönder