6 Mart 2013 Çarşamba

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi resimleri, Manavgat Şelalesi fotoğrafları,
Manavgat Şelalesine nasıl gidilir


Manavgat ŞelalesiManavgat(Antalya)
Fotoğraf: Şenol Durmuş



Antalya il merkezine 83 kilometre mesafedeki Manavgat Şelalesi, adını içinde bulunduğu ilçeden alıyor. Kış aylarında yoğun debisinden dolayı şelale özelliğini kaybederek delice akan bir ırmağa dönüşen Manavgat, bahar aylarından itibaren normal akışına kavuşuyor. Mayıs ayıyla birlikte beş metreden düşmeye başlayan şelale, yüksekliğinden çok geniş bir alana yayılan görünümüyle hayranlık uyandırıyor.

Manavgat Çayı antik dönemde Melas adıyla anılıyordu. Çayın kaynağı Batı Toroslar’ın Seydişehir ve Beyşehir gölleri arasında kalan yükseltisi Şeytan Dağı’nın (2130 metre) yamaçlarından geliyor. Sarp kanyonlardan geçen suyun yolculuğu, bir mağara içinden ansızın çıkan Dumanlı kaynağı ile birleşerek asıl gücüne erişiyor. Geçmiş yıllarda üzerine Oymapınar ve Manavgat barajlarının yapıldığı Manavgat Çayı, etkisinden bir şey yitirmeden adını verdiği şelaleyi besliyor yıllardır.

Şelale yakınlarındaki sukemerlerinin varlığı, bölgenin insanlık için önemini vurgulayan en önemli kanıt. Yüzyıllarca Pamphylia kentleri Seleukia ve Side’ye su taşıyan Manavgat Çağlayanı, günümüzde turizme hizmet ediyor. Ağaç dallarının kollarını sulara uzattığı şelale bölgesi restoranlar, kahveler ve hediyelik eşya satan mağazalarla dolu. Burada dinlenirken yemyeşil suyun küçük girdaplar yaparak yol alışını izlemek insana doyumsuz bir keyif yaşatıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder