6 Mart 2013 Çarşamba

Saitabat Şelalesi



Saitabat Şelalesi – Kestel (Bursa)
Fotoğraf: Fatih Özenbaş


Karlı zirvesi ve zirvenin altındaki üç gölüyle Uludağ, bulunduğu ortam için gerçek bir yaşam kaynağı. Dev gövdesinden yolladığı sularla, Bursa ve çevresine hayat veriyor. Eriyen karların ve kaynak sularının oluşturduğu derin vadilerdeki dere yatakları, kimi zaman engebeli arazilerden geçerek, kimi zamansa şelaleler oluşturarak denize doğru yolunu buluyor.

Daracık ve bir o kadar da derin bir kanyonun ağzından fışkıran Saitabat, Uludağ’ın yarattığı bir şelale. Uzun süre soluksuz kalmış da can havliyle birden derin bir nefes alan insan edasıyla çıkıyor kanyonun ağzından. Doruklardan aşağıya inerken engebelerden yorulmuş sanki yayından fırlayan bir ok gibi dökülüyor kayalara şelale. Sonra uysallaşıp sakin sakin devam ediyor yoluna.

Bursa’nın Kestel ilçesindeki Saitabat Şelalesi Derekızık köyüne üç kilometre mesafede yer alıyor. Kestel’in içine girmeden sağa çimento fabrikasına dönüp, Uludağ’ın eteklerine doğru yol alıyorsunuz. Yol kenarındaki şişe suyu dolum tesisleri şelaleye yaklaştığınızın habercisi bir bakıma. Saitabat’ın kanyondan çıktığı nokta tam bir mesire yeri. Dere yatağına ve kıyıya masalarını kuran kır lokantalarıyla kaplı alan, uğuldayarak akan suyun serinliğinin hissedilebildiği bir cennet köşesi. Burada kiremitte tereyağıyla pişirilen alabalıkların tadına bakabilirsiniz.

Şelaleye 9 kilometre mesafedeki Cumalıkızık köyü, bir açık hava müzesi niteliğinde. Farklı renklere boyanmış asırlık Osmanlı evleri, aile pansiyonları ve yöreye özgü organik yiyecekleriyle özellikle hafta sonları yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor Cumalıkızık.

0 yorum:

Yorum Gönder